Alkuruoka: Kaali, pesaiden ja yrttien lehdet, hedelmät , vihannekset, sienet, tryffelit, etanat, kevyitä liharuokia, palkokasvit kuten härkäpavut, kahviherneet, herneet ja lupiinit, jotka kelpasivat kuitenkin vain maanviljelijöille, sepille, legioonalaisille ja gladiaattoreille. Herkuttelijat suosivat Egyptistä tuotuja linssejä. Linssi eli hernekasvi, jota käytettiin ennen sairauksia vastaan.

Pääruuat: Naudanliha, sianliha, sian utareet, sian kohtu, villisika, hanhea, hanhenmaksa, siipikarja, Fannius kielsi kanojen syönnin 161 eKr, makkaroita, tunnetuin makkara tuohon aikaan oli verimakkara, makkaroilla ja hedelmillä täytettyä kokonaista possua, kaneja ja jäniksiä.

Jälkiruokia: Viinirypäleitä, rusinoita, viikunoita, taateleita, granaattiomenalajikkeet, kvittenit, omenat ja aprikoosit. Alunperin myös ostereita ja simpukoita. Myöhemmin kakuta ja muut leivonnaiset ja pähkinöitä.

Ruokajuoma: Viini, jota laimennettiin vedellä. Ilman laimentamistä viinin juomista ei pidetty sopivana. Naiset eivät saaneet juoda viini tasavallan aikana, mutta keisarikaudella säännöstä luovuttiin. Muita juomia olivat viinirypälemehu, vuohenmaito ja kaupunkien lähteistä ammennettu vesi.

Osto:  Ruoka-aineet ostetiin torilta tai tehtin/viljeeltiin itse.

Kirjat:  Mahtava Rooma, maailmanvallan värikkäät vaiheet.
  Linkit:    http://fi.wikipedia.org/wiki/Rooman_valtakunnan_ruokakulttuuri   

http://fi.wikipedia.org/wiki/Linssi_%28kasvi%29