Rikas perhe  ( vain illallinen)
Aluksi juotiin makeaa viiniä ja syötiin alkupaloja sämpylöiden kera. Veteen sekoitetun viinin jokainen otti omalla kupillaan, yhteisestä maljasta; talon isäntä määräsi, kuinka paljon vettä sekoitettiin viiniin. Eturuokia oli kolme tai vähemmän, esim. kalaa, lintua, munuaisia tai jänistä. Emakon utareet olivat suurta herkkua. Tämän jälkeen oli esim. vasikan- tai metsäsikapaistin vuoro.

Köyhä perhe  ( koko päivän ateriat)
Aamiaisella syötiin valkosipulilla höystettyä leipää ja juotiin vettä. Lounaalla syötiin kylmää ruokaa, ja illalla perhe kokoontui pöydän ympärille, jonka keskellä oli yhteinen astia. Siitä he ottivat sormin ja söivät. Sitä lämmiteltiin hiilillä. Perhe söi kaalikeittoa, papuja tai herneitä. Joskus lisättiin sianlihaa. Kalaa ja tuoreita vihanneksia oli harvoin. Ruokajuomana oli veteen sekoitettu viini, ja tärkeä ruoka oli karkea leipä.

Rikkaan ja köyhän perhee ruokatavat ovat erilaiset?

Puutarha

Yksityistalon takaosassa oli rauhallinen, muurin ympäröimä peristyylipiha. Peristyylissä oli hoidettuja pensaita, laakeripuita ja ruusupensaita. Se saatettiin koristella myös patsailla, suihkulähteellä tai kalalammikolla. Roomalaisista oli mukavaa rentoutua ja rupatella rauhallisissa ja varjoisissa puutarhoissa, kaupungin hulinan ja vilskeen ulottumattomissa.

Linkit.
http://snor.joensuu.fi/rooma/rooman_arkielamaa.html
http://www.peda.net/en/magazine/kuhmoinen/kouluri?m=content&a_id=64