Ruoka ja ruuanlaitto
Antiikin Roomassa ei tunnettu raaka-aineita, jotka nykypäivänä ovat tunnettuja esim. peruna, tomaatti ja suklaa. Toisin monet silloin tunnetut ruokalajit ovat nykypäivänä tuntemattomia. Roomalaisen keittiön välineet ovat tunnettuja nykyäänkin: kasareita, raastimia ja lävikköjä veden valumiseksi. Välineet olivat tavallisesti pronssia, mikä vaikutti ruuan makuun. Siksi jotkut kattilat hopeoitiin. Ruokaa grillattiin, keitettiin, haudutettiin tai paahdettiin vartaassa. Koska ruuan säilytys ei onnistunut pakastimessa eikä ollut säilytystölkkejä, ruoka täytyi savustaa, säilöä liemeen tai suolata. Rikkaat roomalaiset rakastivat maustettua ruokaa. Siksi ruuat olivat mausteellisia tai niitä syötiin voimakkaiden kastikkeiden kanssa. Yksi suosituimmista kastikkeista oli liquamen, joka oli valmistettu suolatusta kalasta. Viini ja öljy säilytettiin savesta tehdyissä amforoissa. Ruoka kypsennettiin savi- tai pronssipadoissa. Liesi lämmitettiin puuhiilillä. Ruat maustettiin mm. yrteillä. Kastikeiden ainekset hienonnettiin survimella ja huhmareella. Orjat valmistivat ruuan. Heillä saattoi mennä koko päivä illallisen tai aterian valmistuksessa.Liha paahdettiin vartaassa. Koska keittiössä ei ollut savupiippua, savu jäi keittiöön pyörimään.

Ulkona syöminen
Vain harvat kaupunkilaiset valmistivat ruokansa itse. Suurin osa kaupunkilaisista asui kerrostaloissa, joiden tukipalkit ja lattia olivat puuta. Tulipalovaara oli suuri, joten he ostivat katutason ruokabaareista ruokansa. Tarjoilla oli piiraita, makkaroita ja pataruokia.

Illaliskutsut ja muut ruokajuhlat
Varakkaista roomalaisista oli mukavaa syödä erikoisia ruokia, joten he järjestivät tuon tuosta ylellisimpiä illalliskutsuja. Isännälle kutsut olivat oiva tapa esitellä varakkuuttaan ja vaikutusvaltaista asemaansa. Vieraat riisuivat sandaalinsa ovensuussa, orjat pesivät vieraiden jalat ja airut ilmoittivat saapujan nimen toisille vieraille. Sitten heidän ohjattiin paikoilleen ja orjat pesivät heidän kätensä tuoksuvalla vedellä. Käsien puhtaus oli tärkeää, sillä roomalaiset söivät käsin. Syödessään vieraat makasivat sohvilla ja heille tarjoiltiin ruokaa vadeilla tai tarjottimilla. Vain orjat ja lapset käyttivät tuoleja. Seurueeseen saattoi kuulua yhdeksänkin henkeä. Ruokalajien välissä orjat pesivät vieraiden kädet. Rooamlaiset eivät käyttäneet haaruokkaa, vain lusikkaa ja veistä. Muusikot viihdyttivät vieraita.

Maratonateria
Pidoissa oli seitsemän ruokalajia ja niitä syötiin jopa kymmenen tuntia. Alkuruoka sisälsi kylmiä munia, sardiineja ja sieniä. Sitten oli vuorossa pähkinähiirtä hunajassa, flamengon kieltä tai jopa elefantin kärsää.
Ruuan maku oli yhtä tärkeää, kuin ulkonäkö.

Tapoja
Osottaakseen nauttineensa ateriasta vieraat röyhtäisivät äänekkäästi. Jos ei jaksanut syödä kaikkea, vietiin kotiin nyyttejä, jotka sisälsivät tähteet. Jos arvostelit keisaria, vieras saatettiin kahlita tai viedä pois.  Jos isäntä mainitsi jonkun luvun, täytyi vieraiden juoda niin monta lasillista viiniä.

Tiedot: Mahtava Rooma , Maailmanvallan värikkäät vaiheet. Chandler, Fiona.